Boganmeldelser

Jojo Moyes bøger

6. januar 2021

Jojo Moyes bøgerHvis du er til romantiske feel-good historier, så er Jojo Moyes lige noget for dig. Hun skriver de skønneste kærlighedshistorier i et letlæseligt sprog, som alle kan være med på.

Af og til bliver hendes romaner dog rigeligt Danielle Steel-agtige til min smag. Ikke at der er noget i vejen med det – jeg slugte virkelig mange Danielle Steel romaner som teenager, men det er altså ikke rigtig noget, der fanger mig mere. Og særligt én af Jojo Moyes romaner skuffede mig på den konto.

Alt i alt er jeg nu stadig stor fan af Jojo Moyes. Jeg synes, hun har skrevet nogle fantastiske bøger, og en af dem er faktisk så god, at den er med på listen over de bedste bøger, jeg nogensinde har læst

Her i indlægget kan du læse om nogle af de forskellige bøger, som Jojo Moyes har skrevet, herunder:

 • Mig før dig (2012)
 • Efter dig (2015)
 • Stadig mig (2018)
 • Brudeskibet (2005)
 • Hvalernes sang (2007)
 • Ræk mig stjernerne (2019)
Vi starter med min absolutte favorit, som sjovt nok også blev hendes store gennembrud.

Mig før dig (2012)

Ja, som du måske har gættet, så er min absolutte yndlingsbog fra Jojo Moyes selvfølgelig historien om Louisa og Will.

Bogen handler om den søde og lidt naive Lou, der bliver ansat som sygehjælper for den unge mand Will, der er lam fra halsen og ned. Lou er helt sin egen og har en fantastisk gejst, mens Will har mistet al livsglæde og er blevet en vred, indesluttet version af sig selv.

De ender selvfølgelig med at falde for hinanden, men vejen til evig kærlighed mellem Lou og Will er ikke så nem, og måske findes den slet ikke…

Jeg hørte historien her som lydbog på en ferie, og jeg var så opslugt, at jeg næsten ikke kunne tænke på andet. Den er sød, sjov og vanvittig rørende.

Faktisk kan jeg ikke huske, at jeg nogensinde har tudet så meget over en bog, og jeg plejer ellers ikke at græde over hverken film eller bøger (bare spørg min mand). Men da jeg nåede til bogens klimaks en sen aften, lå jeg vågen til klokken tre, fordi jeg bare måtte høre historien færdig. Og min pude var gennemblødt af tårer, da bogen var slut. Filmen er sød – bogen er fantastisk. Skynd dig at læse den, hvis du ikke har gjort det endnu.

Du kan fx købe den her hos Bog & idé >>

Efter dig (2015)

Jojo Moyes bøger_Efter dig.jpg                      

Efter dig er en fortsættelse til Mig før dig, og det er lidt sjovt, at den overhovedet blev til, for forfatteren skriver nemlig selv i forordet, at hun slet ikke havde planer om, at der skulle være en efterfølger. Men Jojo Moyes fik en masse henvendelser fra nysgerrige læsere, der gerne ville høre mere om Lou, og derfor endte hun altså med at skrive bogen her.

Louisa er virkelig også en skøn karakter, men det tog mig alligevel et par år, før jeg fik overtalt mig selv til at komme i gang. Jeg var næsten sikker på, at jeg kun kunne blive skuffet, når nu etteren var så god, som den var.

Blev jeg så skuffet? Ja, en lille smule.

Efter dig bygger rigtig fint videre på Louisas liv, og som læser kan man tydeligt nikke genkendende til hendes skønne person. Vi møder hende halvandet år efter begivenhederne i den første bog, hvor hun kæmper med tilværelsen efter de voldsomme oplevelser med Will, som hun ikke kan give slip på. Spøgelser fra fortiden dukker op, men Louisa får også nye bekendtskaber og får langsomt mere mod på livet.

Selve historien er fin, men den fangede mig ikke helt på samme måde som Mig før dig. Den bliver lidt for overdrevet med folk, der bliver afpresset, skudt og falder ned fra tage (ikke den samme person heldigvis, men stadig). Det virker bare lidt urealistisk med alle de dramatiske begivenheder, og jeg synes i øvrigt slet ikke, at de er nødvendige, for jeg elsker at høre om Louisa og hendes simple hverdagsliv.

Men stadig en rigtig fin bog, som jeg bestemt vil anbefale.

Den kan du også finde hos Bog & idé >>


Stadig mig (2018)

Så er vi nået til den sidste bog i serien om Louisa (indtil videre i hvert fald – Jojo Moyes har ikke udelukket, at der kommer mere). Den fortsætter sådan cirka der, hvor den forrige bog slutter og følger Lou på eventyr i New York. Her skal hun arbejde som assistent for den sarte frue Agnes, som er gift med en af byens mest indflydelsesrige og velhavende mænd. Den skrøbelige Agnes viser sig at være knap så sart bag facaden, og snart fylder drama og intriger Louisas hverdag, mens hun længes efter kæresten Sam, som hun har efterladt i England.

Bogen her er en kærlighedshistorie ja, og mere specifikt en historie om nyfunden kærlighed, sårbarhed og de fristelser der lurer, når Atlanterhavet ligger som en stor bundløs grav mellem parterne. Men det er også en historie om at finde sig selv og stå ved sin integritet og sine valg. Og så har den en snert af Gossip Girl og Crazy Rich Asians over sig med sit indblik i New Yorks absolutte overklasse og dertilhørende snobberi.

Er Stadig mig den perfekte afslutning på historien om den sjove, skæve Louisa? Tja, man får i hvert fald følelsen af, at hun nu er på rette kurs i sit liv, og at hun har fundet ind til kernen af sig selv. Og man får nogle skønne indtryk af hendes person. Jeg føler virkelig, at jeg kender hende nu, og derfor elsker jeg også små detaljer som hendes mailadresse, der selvfølgelig er humlebi@gmail.com.

Men ligesom Efter dig synes jeg, at denne bog mangler lidt tyngde. Den er super underholdende, velskrevet og spændende, men den lever altså ikke helt op til den fuldstændig formidable start på trilogien.

Har du læst de to andre, så vil jeg dog klart anbefale dig at snuppe denne med også. Mest på grund af Louisas skønne person.

Køb den her >>

Brudeskibet (2005)

Jojo Moyes bøger_Ship of brides.jpg

Brudeskibet var en af Jojo Moyes første udgivelser, men jeg må indrømme, at jeg først læste den, efter jeg havde stiftet bekendtskab med forfatteren gennem Mig før dig. Men derefter havde jeg til gengæld stor trang til at læse mere, og så kom Brudeskibet på læselisten.

Romanen her foregår i 1946, hvor Anden Verdenskrig netop er slut. I Australien går over 600 unge kvinder ombord på skibet HMS Victoria, som skal sejle dem til England, hvor deres mere eller mindre velkendte brudgomme venter.

Skibet er ladet med krigsbrude, marinefolk og en nervøs kaptajn, der frygter seks uger på havet med hormoner i luften og potentielle intriger. Og intriger kommer der selvfølgelig.

Vi følger de fire kvinder Margaret, Avice, Jean og Frances, der kommer fra hver sin baggrund og har hver sine forcer og udfordringer. Det eneste de har til fælles er, at de alle har giftet sig med en engelsk soldat i løbet af krigen, men undervejs på rejsen knytter de alligevel bånd og hjælper hinanden med at klare skærene.

Jojo Moyes skriver i forordet, at hendes research til bogen her var virkelig omfattende, og det synes jeg også bogens kvalitet bærer præg af. Jeg elsker en god historisk roman, hvor jeg rigtig kan leve mig ind i datidens begivenheder (se bare hvad jeg skriver om Ken Folletts bøger), og sådan en roman synes jeg, at Brudeskibet er.

Visse steder bliver scenerne en smule kliche, og sproget lidt kedeligt, men alt i alt er det en rigtig sød og spændende fortælling, som fanger fra start til slut.

Den kan købes her >>

Hvalernes sang (2007)

Hvalernes sang foregår i Australien. Nærmere betegnet byen Silver Bay, hvor der ikke sker meget, udover den ene gang om året, hvor bugtens forbipasserende hvaler tiltrækker nysgerrige turister. Her møder vi den ældre kvinde Kathleen, som driver et gammelt hotel sammen med sin niece Liza, der er flygtet fra fortidens problemer og har bosat sig i det stillestående lokalsamfund med sin datter Hannah.

En dag flytter den flotte forretningsmand Mike ind på hotellet, hvilket vender op og ned på det hele. Mike er på nemlig på forretningsrejse for at undersøge mulighederne for at bygge et stort hotel i området. Et hotel, der skal tilbyde en masse forskellige aktiviteter for sine gæster, herunder vandsport.

Jo mere Mike lærer lokalsamfundet og særligt Liza at kende, jo mere kommer han i tvivl om projektet, som ikke bare vil ødelægge naturen, men også fjerne de indtægter fra hvalturister, som Kathleen og Liza lever af. Han tager derfor hele sit liv op til overvejelse; bylivet i London, sin karriere og sin forlovelse med chefens datter.

Særligt denne bog minder mig om Danielle Steel – desværre ikke på den positive måde. Selve plottet er okay, men særligt Mikes historie blev simpelthen for tom til min smag. Jeg blev hverken rørt eller overrasket, og det føles som om jeg har læst historien før.

Jeg synes stadig, Hvalernes sang er værd at læse, hvis du trænger til lidt letfordøjelig underholdning, men de store følelser kom altså ikke frem hos mig. Og har du ikke læst de øvrige bøger i indlægget her, så ville jeg starte med dem.

Tør du at give dig i kast med den? :-) Så køb den her >>

Ræk mig stjernerne (2019)

Uhh altså, den her er god! Det er klart min favoritbog af Jojo Moyes efter Mig før dig.

Her er vi endnu en gang rejst tilbage i tiden. Denne gang til år 1937, hvor en ung, flot amerikaner er på forretningsrejse i England. Her møder han den ugifte kvinde Alice, og efter et kort bekendtskab forlover de sig. Derefter følger Alice med Bennett og hans far tilbage til hjemstavnen i Kentucky.

Den stormende forelskelse fortager sig hurtigt, da Alice finder ud af, at hun skal dele hus og hjem med sin kontrære svigerfar, men hun forsøger at holde modet oppe og få det bedste ud af sit ægteskab. Hendes mand Bennett mister dog hurtigt interessen for sin nye kone, og Alice står på egne ben i en lille amerikansk by med konservative indbyggere og få adspredelser.

Heldigvis bliver hun snart en del af den lokale afdeling af ridende bibliotekarer, som bringer bøger ud til fattige familier, der har bosat sig i de omkringliggende bjerge. Gennem biblioteket møder Alice blandt andet den viljestærke og selvstændige kvinde Margery, som giver hende et nyt perspektiv på tilværelsen.

Alice finder ny glæde ved livet og en helt anden form for frihed, end hun nogensinde før har oplevet. Men i skyggerne lurer selvfølgelig dramatiske hændelser, som sætter stærke spor hos Alice, Margery og de andre kvinder i det ridende bibliotek.

Bogen her kommer omkring nogle virkelig interessante temaer som kvindeundertrykkelse, racediskrimination og dårlige kår for fattige minearbejdere, der udnyttes af driftige handelsmænd. Jeg følte virkelig med alle de udsatte, og så fik jeg stor antipati mod bogens skurke, som jeg synes er rigtig godt beskrevet.

Særligt Margerys historie fanger, men jo bedre jeg lærer Alice at kende, jo mere interesseret bliver jeg i hendes udvikling og fremtid. Alt i alt synes jeg, at det er en fremragende bog. Jeg var virkelig grebet af den, og jeg vil klart anbefale dig at læse den, hvis du ikke har gjort det endnu.

Den kan købes her >>

Jojo Moyes siger i øvrigt selv i efterskriftet, at bogen her var en usædvanlig fornøjelse at skrive. Jeg bilder mig ind, at det har smittet af på bogens kvalitet. Jeg oplever i hvert fald selv, at mine egne skriverier bliver bedre, jo mere engageret og fornøjet jeg er.

Udover de bøger, som jeg har nævnt her, har Jojo Moyes også skrevet følgende:

 • I ly for regnen (2002)
 • Sommeren jeg mødte dig (2003)
 • Toner i natten (2008)
 • Det store spring (2009)
 • Det sidste brev fra din elsker (2010)
 • Honeymoon i Paris (2013)
 • Hende du forlod (2013)
 • En plus en (2014)
 • Alene i Paris (2016)

Har du læst nogle af dem, jeg mangler? Jeg overvejer om Honeymoon i Paris skal være den næste. Læg endelig din anbefaling i en kommentar, så bliver jeg glad :-)

P.S. Hvis du er til Jojo Moyes, så tror jeg også, at Lucinda Riley er noget for dig. Se min anmeldelse af De syv søstre her >>

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.