Boganmeldelser

Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen

7. september 2021

Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen

Jeg har læst mange gode anmeldelser af bogen her, og derfor blev jeg selvfølgelig lidt nysgerrig. Hvad er der med hende Inge Lehman? Hvorfor er hun så interessant?

Jeg er ikke specielt optaget af hverken seismologi eller videnskab generelt, og derfor var jeg lidt i tvivl om historien ville fange mig, men hold nu op, hvor er jeg glad for at jeg gav efter for nysgerrigheden og kom i gang.

Den inderste kerne er nemlig intet mindre end en fantastisk bog.

Den handler om videnskabskvinden og seismologen Inge Lehmann, der allerede som barn mærker, at hun er anderledes. Hun holder af at sidde ganske stille og betragte regnen mod ruden, mens hun forsøger at tælle hver eneste vanddråbe, der ufortrødent glider ned mod vindueskarmen. De andre børn leger i gården, men Inge tæller, for hun elsker tal.

Hun er dygtig og nysgerrig, men alligevel må hun vente med at starte i skole til lillesøsteren Harriet er klar. Ifølge moren er Inge sart, og derfor har hun brug for sin udadvendte og sprælske søster ved sin side.

De besnærende bånd Inge oplever i barndommen, kommer desværre til at følge hende langt ind i voksenlivet.

Jo ældre hun bliver, jo mere bliver det et problem, at hun ikke bare er menneskesky og tilsyneladende sart, men også kvinde. For Inge Lehmann får ikke samme behandling som de mænd, hun møder på sin vej – langt fra.

Kønsdiskrimination og kvindekamp

Det var især beskrivelsen af studieforholdene på Cambridge, der fik irritationen frem hos undertegnede. Hvor er det bare uretfærdigt, at kvinder blev optaget på lige fod med mænd, men fik en langt ringere studiegang, fordi de ikke havde adgang til alle dele af undervisningen. Det, der tilsyneladende var verdens hårdeste uddannelse, blev dobbelt så hårdt for kvinder på grund af et mandsdomineret og gammeldags system.

Inge Lehmann bliver talt ned til, som om hun ikke kan klare forholdene, fordi hun er sart, men ingen ved eller har tænkt på, at hun studerer under umulige vilkår.

Det samme gælder senere, hvor Inge må kæmpe for at få lov til at forske. Selvom hun ikke er ansat som sekretær, får hun alligevel lidt opgaver her og der, som er langt under hendes niveau, og hun må arbejde hårdt for at få tid til at udføre den forskning, som senere blev hendes gennembrud.

Fantastisk på den underspillede måde

Den inderste kerne fangede mig lige fra starten med sine fine beskrivelser af den her lille pige, som allerede i barndommen var anderledes end gennemsnittet. Jeg følte virkelig med Inge hele vejen og levede mig fuldt ind i hendes udfordrende hverdag.

Bogen her er fantastisk på sådan en stille hverdagsmåde. Den er ikke fyldt med højt tempo og nervepirrende cliffhangere, men den er virkelig velskrevet og spændende.

Selvom jeg ikke er interesseret i naturvidenskab som sådan, blev jeg alligevel grebet af den mere nørdede del af historien. Hvor vildt er det lige at have opdaget jordens kerne? Det er da mega sejt.

Jeg elsker, at Lotte Kaa Andersen har skrevet en historie om Inge Lehmann. Hun er en interessant kvinde, vanvittig intelligent og succesfuld trods næsten umulige vilkår.

Sådan opleves det i hvert fald i bogen her, men jeg gad godt vide, hvor meget der er sandt.

Jeg læste en kritisk artikel omkring bogens store fokus på kvindefrigørelse og savner lidt et efterskrift, hvor forfatteren kommenterer på, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion.  

Men det er småting i det store billede. Fakta eller fiktion, så var bogen her virkelig skøn læsning, og jeg vil anbefale den til alle, der elsker en god historie med komplekse karakterer.

Jeg snuppede den i øvrigt som lydbog, hvilket også klart kan anbefales. Den er indlæst af Iben Hjejle, som har lavet et formidabelt stykke arbejde. Hun laver nogle skønne accenter på både svensk, britisk og amerikansk, og så tilfører hun en lidt brysk tone til Inges karakter ind i mellem, hvilket fungerer super godt.

Har du mon læst den? Hvad synes du?

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.