Tankeskrald

6 fristende skønlitterære klassikere

13. april 2021

6 fristende skønlitterære klassikereDer er et eller andet ved klassisk litteratur, som drager mig. Måske bare den gode gamle flokmentalitet, som gør at jeg har lyst til at læse alle de bøger, som andre roser til skyerne.

Jeg har da også læst et par klassikere efterhånden, men det er ikke de bøger, jeg får læst flest af. Jeg går tit død i langsom handling og gammeldags sprog, og så stopper den der.

Det har jeg det egentlig også fint med, for som jeg skrev i indlægget her, så gider jeg ikke at kæmpe mig igennem en bog bare for at gøre det.

På den anden side har jeg også haft nogle fantastiske læseoplevelser i den klassiske litteratur. Jeg har læst værker, hvor jeg virkelig kan forstå deres klassikerstatus, og hvor jeg selv har istemt mig koret af begejstrede læsere. Det gælder for eksempel Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald og Den afrikanske farm af Karen Blixen.

Men i dagens blogindlæg skal det altså handle om de bøger, som jeg endnu ikke har læst. Fristende klassiske romaner, som venter på at møde mit blik og se, om vi er et match.

Here goes (i tilfældig rækkefølge):

1) 1984 af George Orwell

Bogen her blev genudgivet for nyligt, og den har været alle steder, synes jeg. Der er rigtig mange, der har anbefalet den, og jeg kan forstå, at den skulle være en af de mere letlæselige klassikere, hvilket er et stort plus i min bog.

1984 handler om et dystopisk London, hvor en totalitær regering overvåger alle byens borgere og holder dem i kort snor. Ministeriet for Sandhed og Tankepolitiet er reelle institutioner, og allerede der er jeg nysgerrig. Og så er der en kærlighedshistorie, som også lyder vældig interessant; embedsmanden Winston Smith bliver forelsket og indser, at livet kan leves på en helt anden måde.

Den lyder altså virkelig god, synes jeg. 

2) David Copperfield af Charles Dickens

Den her drages jeg primært af, fordi jeg som ung så filmen Borte med blæsten et utal af gange, og her læser damerne David Copperfield, mens mændene er ude for at redde Scarletts ære. Jeg kan stadig huske den første sætning ”Chapter one: I am born”.

Den sætning har simpelthen sat sig fast i min hjerne, og derfor bliver jeg ved med at cirkle om bogen her, som altså handler om drengen David Copperfield, der skal så grueligt meget igennem, før han finder ro i livet.

Jeg har aldrig læst noget af Charles Dickens, og jeg frygter, at det bliver for tungt. Men jeg må nok hellere give bogen her en chance en dag, om ikke andet så for at få den ud af systemet :-)

3) Arsène Lupin af Maurice Leblanc

Denne bog er en af de nyere tilføjelser på min liste, for den havde jeg aldrig hørt om, før jeg så Netflix-serien Lupin, som altså er stærkt inspireret af bogen her.

Arsène Lupin – gentlemantyv er en fransk klassiker med ni separate historier om den charmerende mestertyv, der gang på gang fupper politiet med sine snedige og gennemtænkte planer. Serien blev skabt som et modstykke til den britiske detektivhistorie om Sherlock Holmes, og selvom jeg heller aldrig har læst Sherlock Holmes, så tænker jeg, at det godt kunne være noget for mig.

Måske er jeg blevet forblændet af tv-serien, men jeg tror, jeg vil give bogen her et skud.

4) Den gamle mand og havet af Ernest Hemingway

Jeg har aldrig læst noget af Hemingway, men jeg tænker, at denne kunne være en god start, eftersom det er hans mest berømte og prisbelønnede værk.

Bogen handler om en gammel cubansk fisker, der heroisk kæmper mod naturen i sin stræben efter at fange en af Golfstrømmens helt store fisk. Et temmelig simpelt plot, som jeg er ret interesseret i at se blive foldet ud.

5) Mrs. Dalloway af Virginia Woolf

Jeg læste Timerne af Michael Cunningham for en del år siden og satte derefter Mrs. Dalloway af Virginia Woolf på læselisten.

Jeg har aldrig fået den læst, men den lyder virkelig god, så den burde få en chance.

Bogen handler om den britiske overklassekvinde Clarissa Dalloway, der skal købe blomster til aftenens selskab. Mens læseren følger hendes forberedelser, drysses der tanker ud omkring ungdommen og de valg, der ikke blev taget.

6) Anna Karenina af Lev Tolstoj

Den her har jeg stående på min reol, men den har desværre stået der i mange år uden at blive læst.

Jeg læste Idioten af Fjodor Dostojevskij for en del år siden, og den var simpelthen så tung. Jeg kæmpede for at finde rundt i alle de russiske navne og kaldenavne, og jeg tror faktisk kun, at jeg blev færdig, fordi jeg sad på en 30 timers bustur gennem Andesbjergene med begrænset underholdning ved hånden.

Men altså. Anna Karenina fremhæves jo som et episk og tryllebindende kærlighedsdrama, hvilket gør mig nysgerrig på at læse den. Jeg har også Krig og fred af samme forfatter stående på hylden, men det er bogen her, jeg er mest draget af.

Har du mon læst nogle af bøgerne på listen? Eller er der andre klassiske værker, som du kan anbefale? 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.