Tankeskrald

Mine 10 yndlingscitater fra Harry Potter

18. januar 2021

Harry Potter citaterJeg kom sent i gang med Harry Potter og læste først serien, da jeg var i mine tyvere. Jeg ville ellers ha’ passet fint til målgruppen, da den første bog udkom i 1997, men dengang gik alt, der mindede om fantasy, langt forbi min næse.

Heldigvis fik jeg øjnene op for J.K. Rowlings fantastiske univers senere, og selvom de første bøger føltes lidt barnlige, så slugte jeg hele serien på rekordtid.

Senere har jeg primært hørt bøgerne som lydbog, men der har jeg til gengæld også givet den så meget gas, at jeg nu stort set kan alle bøgerne udenad. Jeg lytter til den engelske version indtalt af Stephen Fry, og han laver nogle geniale stemmer.

Og så er han bare rigtig behagelig at lytte til. Så behagelig, at jeg faktisk tit tænder for lydbogen ved sengetid og falder i søvn med Harry Potter i baggrunden. Det føles skønt, velkendt og hyggeligt, selvom visse søvneksperter sikkert vil advokere for stilhed og ingen mobiltelefon i soveværelset.

Nå, men nu til dagens indlæg. Der er jo skrevet stolpe op og stolpe ned om Harry Potter, men når nu jeg har startet en bogblog, kunne jeg altså ikke undgå et enkelt lille indlæg om selvsamme emne.

Derfor har jeg lavet en liste over mine 10 yndlingscitater, som altså kommer på engelsk, fordi det er den version, jeg kender bedst. Jeg synes i øvrigt, at den danske oversættelse mangler lidt finesse her og der, men måske er det bare, fordi jeg har vænnet mig til den originale version.

Here goes:

1. En uortodoks samlermani

 ”I collect plugs. And batteries. Got a very large collection of batteries. My wife thinks I’m mad, but there you are.”

Det her er mit absolutte yndlingscitat fra hele serien! Og for dem, der ikke lige kan placere det, så er det altså fra scenen i Flammernes Pokal, hvor Arthur, Ron, Fred og George besøger Harrys onkel og tante for at hente Harry, så han kan bo hos dem resten af sommeren.

Når man nu ved, hvor afstandtagende hr. og fru Dursley er over for alt, der har med magi at gøre, så er det bare komisk, at den stakkels Arthur desperat forsøger at indlede en hyggelig samtale med lidt smalltalk, der falder helt ved siden af. 

2. Dydsmønsteret Hermione Granger

"I hope you're pleased with yourselves. We could all have been killed — or worse, expelled.”

Citatet her er fra den allerførste bog, hvor man jo bliver introduceret for alle karaktererne. Og her synes jeg, at man lærer den skønne Hermione at kende på fornemste vis med dette citat.

Hun finder senere ud af, at skole og bøger måske ikke er det eneste, der tæller i den virkelige verden, men i starten bliver hun præsenteret som et rigtigt dydsmønster, hvilket citatet her understreger.   

3. Hvem elsker ikke Fred og George?

“Harry!" said Fred, elbowing Percy out of the way and bowing deeply. "Simply splendid to see you, old boy!”

“Marvelous,” said George, pushing Fred aside and seizing Harry's hand in turn. “Absolutely spiffing.”

Percy scowled.

“That's enough, now,” said Mrs. Weasley.

“Mum!” said Fred as though he'd only just spotted her and seizing her hand too. “How really corking to see you.“

Jeg elsker også Fred og George og deres mange sjove kommentarer. Her er et skønt eksempel fra Fangen fra Azkaban, hvor de får sat den pompøse Percy på plads med lidt humor. 

4. Luna Lovegood som sportskommentator

”Seventy-forty to Hufflepuff!” barked Professor McGonagall into Luna's megaphone.

”Is it, already?” said Luna vaguely.

Luna Lovegood er en fantastisk karakter, og derfor skal der selvfølgelig også et citat med fra hende på min top10. Hun siger mange skønne ting i løbet af serien, men det allersjoveste er efter min mening i Halvblodsprinsen, hvor hun af uforklarlige årsager har fået lov til at kommentere en quidditch kamp. 

5. Bossy Hermione

”You're treasurer, Ron – I've got you a collecting tin upstairs – and Harry, you're secretary, so you might want to write down everything I'm saying now, as a record of our first meeting.”

I løbet af serien starter Hermione foreningen S.P.E.W. (Society for the Promotion of Elfish Welfare), som skal give bedre vilkår for de mange husalfer, som lever under kummerlige forhold.

Tanken er jo fin, og derfor er Hermione heller ikke til at skyde igennem, da hun præsenterer Harry og Ron for sin idé. Hun glemmer måske bare lige at spørge dem sådan helt reelt, om de overhovedet har lyst til at være med ?? 

6. Fra kommanderende Hermione til selvfed Gilderoy Lockhart

”Harry, Harry, Harry. Can you possibly imagine a better way to serve detention than by helping me to answer my fan mail?”

Noget af det, som gør Harry Potter universet så underholdende, er de mange sjove karakterer, der bliver introduceret undervejs. Gilderoy Lockhart er så karikeret, at det næsten burde være for meget af det gode, men jeg synes han er herlig. Som her i Hemmelighedernes kammer, hvor Harry har fået en eftersidning, der selvfølgelig indebærer dejlig kvalitetstid med den opblæste Gilderoy. 

7. Verdens værste lærer

”You know, I really hate children.”

Apropos sjove bipersoner, så skal Professor Umbridge også nævnes, omend hun jo er temmelig ondskabsfuld og ikke specielt fornøjelig. Ikke desto mindre morer jeg mig altid over beskrivelsen af hendes tøj og kontorindretning, som med sit prinsessetema står i skærende kontrast til hendes autoritære og diktatoragtige væsen.

Mit yndlingscitat fra den nederdrægtige Dolores Umbridge er dette, som på fornem vis illustrerer, hvor forkert det er, at hun overhovedet har fundet vej til Hogwarts. 

8. Lidt mere Arthur Weasley

”Did you really?” said Mr. Weasley eagerly. ”Did it go all right?”

Jeg elsker familien Weasley og især Arthur. Jeg synes, hans karakter er virkelig godt skruet sammen, hvilket gør at man som læser morer sig, når noget bare er klassisk Arthur.

Her i Hemmelighedernes kammer er Fred, George og Ron netop kommet tilbage med Harry, som de har hentet i den bil, Mr. Weasley har fortryllet. Arthurs manglende evne til at skælde sin børn ud bliver sat på spidsen, og han ender med begejstret at spørge, hvordan turen gik i stedet for at være streng.

9. Hvad er virkeligt, og hvad er fantasi?

“Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real?”

Her befinder vi os i Harry Potter og Dødsregalierne, hvor Harry netop har bevæget sig ud i Den forbudte skov for at møde Lord Voldemort. Voldemort kaster sin forbandelse, og Harry dør. Eller gør han? Og hvad sker der så?

Ovenstående citat er selvfølgelig fra Albus Dumbledore, og jeg elsker det, fordi det sætter gang i tankerne. Det er op til læseren selv at fortolke, hvad der skal lægges i netop disse ord, og så bliver det næsten ikke smukkere.

10. Klichecitat, men et virkelig godt et af slagsen

"It takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends."

Som du måske har bemærket, så er mine yndlingscitater fra Harry Potter primært noget, som jeg synes er sjovt, eller noget der fanger universet eller en karakter særligt godt.

Det er nok, fordi jeg generelt ikke er til citater a la Carpe diem og den slags, men her til sidst på min liste har der alligevel sneget sig et lidt kliche-agtigt citat med. Det er også Albus Dumledore, men denne gang fra Harry Potter og De vises sten, hvor Neville bliver anerkendt for sit mod.

Har du et yndlingscitat fra Harry Potter? Smid endelig en kommentar, så jeg kan høre, hvad det er :-)

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

Anders Munck

06-03-2021 kl. 22:00

"Tell me, Harry, what exactly is the function of a rubber duck?" - Arthur Weasley.

Svar
K.B. Assenholm

07-03-2021 kl. 11:01

Ha ha ja, den er også god :-)

Svar
K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.