Boganmeldelser

Om at skrive af Stephen King

6. september 2021

Om at skrive af Stephen King

Jeg har læst en del Stephen King bøger gennem årene, men langt fra dem alle. De er simpelthen for uhyggelige til min smag, og derfor har jeg heller ikke set en eneste af de film, som er baseret på hans romaner.

Jeg har dog læst nok til at få stor respekt for hans håndværk, og derfor kunne jeg ikke stå for fristelsen, da jeg faldt over bogen her. Den fortæller både om forfatterens liv og vejen til litterær succes, og så er den fyldt med gode råd til forfatterspirer som mig.

Jeg følte mig faktisk ret forfatteragtig, da jeg læste den. Nu har jeg jo kun udgivet en enkelt roman, og derfor føler jeg mig ikke rigtig fortjent til den titel, men der var virkelig mange passager, hvor jeg kunne genkende mig selv – fx her: ”Vi er forfattere, og vi spørger aldrig hinanden, hvor vi får vores idéer fra: Vi ved, at vi ikke ved det.”

Det er faktisk noget af det, jeg bliver spurgt om allermest, når jeg møder nye mennesker, og snakken falder på mine skriblerier. Jeg har sjældent et godt svar, for som King skriver, så ved jeg det ikke. Jeg drømmer meget (som jeg skrev om her), og det giver mig mange idéer. Mange, men ikke alle. Det er som om min hjerne bare finder på nye historier af sig selv – helt uden indsats fra min side.

Jeg kunne også nikke genkendende til Stephen Kings analyse af fiktionsforfattere og deres forståelse for egne værker: ”Fiktionsforfattere, undertegnede medregnet, forstår ikke særlig meget af det, de laver – ikke hvorfor det fungerer, når det er godt, ikke hvorfor det ikke gør, når det er dårligt.”

Jeg er virkelig dårlig til at bedømme mine egne skriverier. Noget af det, som jeg ikke er specielt vild med, bliver af andre fremhævet som særligt godt, og omvendt. Det er vel egentlig også fint. Jeg skriver, fordi jeg har lyst, og selvom jeg gerne vil udvikle mig og blive bedre, så har jeg også lært, at jeg aldrig kan gøre alle glade. Derfor sidder jeg ikke og analyserer mine egne tekster. Jeg skriver dem, jeg får feedback, jeg retter til. Slut.

Erindringer møder skrivetips

Nå, men tilbage til bogen Om at skrive så starter den med Stephens Kings erindringer. Det er en form for selvbiografi, hvor læseren bliver taget med tilbage til Kings turbulente barndom, de allerførste historier, mødet med hans kone Tabitha og hans årelange misbrug. Vinklen er ærlig og humoristisk, og selvom historien ikke er en page-turner, så fandt jeg den stadig underholdende.

Den sidste del af bogen handler om selve skriveriet. Her er der masser af konkrete tips kombineret med personlige anekdoter. Det med at læse en masse og skrive en masse har jeg hørt før, men der var nu også et par ting, som gav mig anledning til at ændre min fremgangsmåde.

Jeg kan klart anbefale dig at læse Om at skrive, hvis du ligesom jeg har en masse historier, der gerne vil ud. Er du ikke forfatter eller interesseret i skønlitterært skriveri som sådan, så tror jeg måske, du vil finde den kedelig.

Men hos mig satte den i hvert fald en del tanker i gang. Om karriere, bogudgivelser og drømmen om forfatterlivet.


Den fik mig også til at tænke over, hvad der egentlig er rigtig litteratur. Eller god litteratur måske nærmere. King er ganske ydmyg og overraskende fri for forfængelighed, når det kommer til hans tanker om egen succes. Han betragter sig selv som en god historiefortæller, der leverer underholdning til folket – ikke mere end det. Han sammenligner på ingen måde selv med klassisk anerkendte forfattere som Shakespeare og Faulkner. Dem anser han som store kunstnere, en liga for sig.

Lige så dejligt som jeg synes det er med en nede-på-jorden bestsellerforfatter, lige så ærgerligt synes jeg faktisk det er, at han på den måde underspiller sit eget talent. Hvad er god litteratur? Det er vel op til den enkelte læser at vurdere. Og hvis nogen (mange!) synes, at Stephen King skriver fantastisk, hvorfor kan det så ikke få lov til at stå som et kvalitetsstempel i sig selv?

Jeg læser altid for underholdningens skyld, og jeg har aldrig læst Shakespeare. Har jeg så kun læst bøger af dårlig eller middelmådig litterær kvalitet? Nej, det synes jeg ikke. Jeg har fået masser af skønne læseoplevelser, og det er kvalitet for mig.

Jeg bliver faktisk lidt irriteret, når nogen skal definere, hvad litterær kvalitet er. Jeg synes, det er op til den enkelte læser at vurdere, hvorvidt et værk er kvalitet, kunst eller spild af tid. Det har jeg skrevet lidt om her.

Om denne bog er god kvalitet, må du selv vurdere, men jeg er i hvert fald rigtig glad for at ha’ læst den :-)

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.