Tankeskrald

10 dygtige danske forfattere, du ikke kender

3. december 2021

10 dygtige danske forfattere, du ikke kenderMin bogreol indeholder mange internationale udgivelser fra velkendte forfattere, men jeg kunne godt tænke mig at læse mere dansk litteratur og på den måde støtte de danske forfattere.

Der ligger heldigvis en del danske forfattere på bestsellerlisterne, men det er ofte kendisser eller allerede etablerede forfattere. Ikke et ondt ord om dem, for de skriver også gode bøger, men i dag vil jeg gerne sætte fokus på de mindre kendte danske forfattere. Derfor giver jeg ordet videre til 10 skønne bogbloggere, som hver fremhæver en dygtig dansk forfatter. Den ene er så populær, at hun bliver anbefalet hele to gange :-)

Here goes:

1. Anne Cathrine Bomann – anbefalet af Jane fra Bogblogger.dk

Jeg læser en del dansk litteratur og vi kan være stolte af rigtig mange af vores forfattere. Jeg vil gerne pege på Anne Cathrine Bomann, som er aktuel med romanen Blå toner. Det er en spændende roman om sorg, kærlighed og videnskab. Den er skrevet i korte kapitler med skift af synsvinkel, der holder læseren på stikkerne.

Anne Cathrine Bomann romandebuterede i 2017 med den roste Agathe om en livstræt psykiater og hans patient Agathe. Den er solgt til udgivelse i en del lande og er vældig fin. Forfatteren har også skrevet en ungdomsroman om to brødre og et hus fuld af hemmeligheder samt en fagbog om unge og skizofreni.

Hun er en forfatter, der således har prøvet kræfter med forskellige målgrupper og startede faktisk sin forfatterkarriere allerede som 15-årig med en digtsamling. Hun er uddannet psykolog og har deltidsjob som psykolog ved siden af skriveriet, og man mærker tydeligt i hendes forfatterskab, at hun har et indgående kendskab til psykologi. 

2. Cecilie Vahl anbefalet af Line fra Bogens Liv

Nogle gange handler god litteratur ikke kun om at skrive den bedste fortælling på den mest interessante måde. Nogle gange har det lige så stor betydning, at selve fortællingen vækker følelser, når man læser bogen. Og sådan oplevede jeg det, da jeg læste Indre kamp af Cecilie Vahl.

Det er en selvbiografi om udfordringer og kampe gennem livet. Og det er en barsk fortælling, der rammer lige i hjertet når man læser den. Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at danske forfattere sætter fokus på tabubelagte emner gennem litteraturen, og det har Cecilie Vahl om nogen gjort gennem sin ærlige historie.

3. C. A. Wolters anbefalet af Sofie fra Sofie Amalie Lit

C. A. Wolters er en helt ny dansk forfatter, og jeg tror godt, jeg kan love, at hun er kommet ind på det danske bogfællesskab for at blive. For Cecilies bøger tilbyder danske læsere noget helt nyt og unikt, de ikke kan finde andre steder.

Med hendes debut Den som hvisker, som lige er udkommet på Ulven og Uglen, viser hun tydeligt sit talent for at tage læseren med ind i de mørkeste afkroge af menneskets sind. Det er en bog, der lettest kan beskrives som klam - men den er fantastisk klam. Det er mørk high fantasy, vold, sex og mord - intriger, komplotter og ikke just sympatiske karakterer, men karakterer der alle er yderst interessante at følge med i.

Følger man Cecilie, er man ikke i tvivl om, at det mørke og uhyggelige inspirerer hende, og jeg synes bestemt ens boghylder med danske bøger har manglet Cecilies mørke fortællinger.

4. David Garmark – anbefalet af Tine fra Tines Bogtanker

Jeg har valgt at fremhæve David Garmark. David er effektiv og skriver en masse. Han har udgivet en krimi-trilogi (3. bind på vej) og har også skrevet flere enkeltstående romaner der sætter tankerne i gang.

Samtidig har han skrevet både krimier og horror sammen med sin bror, Stephan Garmark, og hyggekrimier sammen med Morten Remar og Stephan.

David mester det sproglige virkelig flot. Hans krimier er spændende, men det sproglige gør, at de skiller sig ud.

5. Laura Helena Pimentel Da Silva – anbefalet af Louise fra Louises litteratur og livsstil

Jeg er måske lidt sent ude, men vil meget gerne anbefale Laura Helena Pimentel Da Silva. Laura skriver stærke bøger om skæbner på kanten. Bøger som både ryster og bevæger os. Laura er ofte inspireret af fortællinger fra den virkelige verden, og det gør hendes bøger realistiske og nærværende. Hun er lige nu aktuel med sin nye kortroman Allahs sønner.

6. Jamal Bendahman – anbefalet af Gitte fra Bookwormscloset

Jeg vil gerne fremgæve Jamal Bendahman, hvis debutroman ASH-SHAHEED [Vidnet] kom i 2019. Romanen handler om rodløshed og selvhad og har et lettere touch af magisk realisme. Jamal Bendahman skriver flot, ærligt og humoristisk om immigrationskultur, danske arbejdspladser, dates og livet på Nørrebro. Jeg elskede hans roman og han er en fornøjelse at følge på Instagram. Jeg glæder mig til at følge hans forfatterskab.

7. Amalie Langballe – anbefalet af Lise fra Et kapitel om dagen

Amalie Langballe rammer virkelig noget råt og fint og på en måde meget dansk i sit forfatterskab. Der er en meget tør humor i hendes tekster, samtidig med at hun beskriver ægte mennesker med ægte problemer. Både små og store. Hendes debutroman Forsvindingsnumre fra 2019 er en fabelagtigt velskrevet roman om sorg og hvordan man flygter fra den, og hendes nyeste bog Forsøg udi håb (2021) er en samtalebog med præster, som gav mig ro midt i en urolig og turbulent (corona-)tid. Den handler om ro, livet, accept af hvor man er og lidt om religion, selvfølgelig. Amalie Langballe er også journalist og skriver somme tider klummer, artikler, interviews og andet godt, og det hele er klogt og læseværdigt. Så en varm anbefaling.

8. Sara Rahmeh – anbefalet af Victoria fra Tid til Tanker

Jeg vil gerne anbefale Sara Rahmeh – hun er en generisk dygtig forfatter der maler med ordene. Hun udgav for et stykke tid siden sin første udgivelse - digtsamlingen Langt væk og lige om hjørnet og den var smuk, hård og fantastisk. Endnu bedre bliver det, når Sara selv læser dem op, hun giver en voldsom styrke til det vigtige og smukke indhold.

Hun er i gang med flere projekter på hendes IG har jeg set- man kan med fordel følge med derinde! Hun er så sødt et menneske og bestemt en forfatter vi skal holde øje med, for når hendes næste værk lander i butikkerne, skal vi være klar. Det bliver vildt.

9. Daniel Boysen – anbefalet af Anette fra Anettes litteratursalon

Mit bud på en anbefalelsesværdig dansk forfatter, som endnu ikke pryder bestsellerlisterne og som måske heller ikke har til hensigt at ende der, er forfatter Daniel Boysen. Mit valg falder på ham, fordi han mestrer at kombinere kunst med samfundsrelevante tematikker. Klima og bæredygtighed er allestedsnærværende i flere af hans værker, eksempelvis i digtsamlingen Står på tæer under vand. Hans seneste roman Gå til grunde handler om fertilitetsbehandling og om at miste et endnu ufødt barn, men også her flettes kærligheden til naturen og angsten for klimakatastrofer ind.

Daniel Boysen forsøger at åbne vores øjne på relevante problematikker med lyrik, med lyrisk prosa og med musik.

10. C. A. Wolters – anbefalet af Cecilie fra Bogbanden

Jeg synes, at 2021 har været et år, hvor der er kommet mange talentfulde forfatterspirer til, men en som med sin debutroman og sin personlighed har taget mig med storm er Cecilie Alisa Wolters. Med sin debut fantasyroman Den som hvisker har hun væltet mig omkuld og gjort mig helt sikker på, at fantasy er en undervurderet genre i Danmark.

Hendes debut føles ikke som en debut, da hendes karakter- og historieopbygning er så sikker og uden skam. Skrivestilen er rå og man bliver lidt afhængig af at læse mere. Personligt er Cecilie en meget åben og ærlig forfatter, der deler ud af sig selv og gerne giver et kram til sine læsere. Hun er virkelig én af dem man skal holde øje med inden for dansk litteratur.

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.