Boganmeldelser

Skønne verden, hvor er du af Sally Rooney

30. november 2021

Skønne verden, hvor er du af Sally Rooney

Så fik jeg endelig læst den nye roman af Sally Rooney. Den har ligget i vindueskarmen siden den udkom i september, men jeg er og bliver altså en snegl til at få læst spritnye bøger. Jeg havde ellers glædet mig vildt meget til den her, men da den så endelig udkom, var jeg midt i noget andet og ja, så gik tiden altså.

Det er nu også lige meget. For mig handler det ikke om at læse de nyeste udgivelser eller at være med på en trend. Jeg læser det, jeg har lyst til, når jeg har lyst til det, og her i november fik jeg altså lyst til at give mig i kast med Skønne verden, hvor er du.

Mine forventninger var temmelig høje, for jeg var vældig begejstret for både Samtaler med venner og Normale mennesker, som Sally Rooney tidligere har udgivet. Begge gange var jeg dybt fascineret af hendes fortællestil, og det mønster har heldigvis gentaget sig her i den tredje udgivelse. Jeg har nu også et enkelt kritikpunkt, men først lidt om handlingen.

Troen på det skønne i verden

Skønne verden, hvor er du handler om trekløveret Alice, Eileen og Simon. De er nære venner, men Eileen og Simon er lidt mere end det. De har cirklet om hinanden i mange år, og nu hvor Eileen netop er blevet single, er det måske tid til at revurdere venskabet og genindføre flirten.

Alice er flyttet på landet i et forsøg på at få mere ro på tilværelsen. Her møder hun lagerarbejderen Felix og inviterer ham impulsivt med på en arbejdsrejse til Rom.  

Da Eileen og Simon kommer på besøg i Alices storslåede lejebolig, møder de Felix, og de fire skæbner flettes sammen. Der er usikkerhed, begær og skænderier på menuen, og uret tikker. De er unge ja, men voksenlivet banker på med større kraft end før, mens troen på det skønne i verden svinder ind.

Mellem linjerne

Hun kan altså noget med ord, hende Sally Rooney. Det er du ikke i tvivl om, når du har læst den første side i bogen her. Hun formår virkelig at skrive mellem linjerne og opbygge spænding omkring de mest banale følelser. Der sker egentlig ikke voldsomt meget i hendes bøger, alligevel er jeg draget og må bare læse mere. Jeg er vildt interesseret i karakterernes udvikling, og i denne bog var det især Eileens og Simons historie, der fangede mig.

Jeg var dog ikke specielt glad for de lange og tunge mails mellem Eileen og Alice. De føltes næsten som at læse en kronik i Weekendavisen; for snørklet og filosofisk til at holde mig fanget. Dertil kommer nogle meget lange afsnit uden ophold, som gjorde, at jeg af og til følte at jeg sad med en mur af tekst, som jeg ikke helt kunne overskue.

Når det er sagt, så må jeg sige, at min begejstring for Sally Rooney stadig er i top. Jeg har allerede genlæst de to første bøger, og jeg kommer helt sikkert til at gøre det samme med denne.

Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med hendes bøger, så vil jeg anbefale dig at starte med Normale mennesker. Det er den mest rørende og letlæselige af hendes bøger i min optik. 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.