Tankeskrald

5 bøger, der fungerer godt på film

28. oktober 2021

5 bøger, der fungerer godt på film

Det er altid spændende, når en bog bliver filmatiseret, synes jeg. Nogle gange rammer filmen spot on i forhold til bogen – andre gange not so much…

Jeg er fx ikke meget for Harry Potter-filmene, som jeg synes mangler bøgernes charme og detaljerigdom.

Jeg er også lidt lunken omkring filmen Mit Afrika fra 1985, som bygger løst på Karen Blixens erindringsbøger samt andre kilder. Selve filmen er faktisk rigtig fin (på den der langsomme 80’er måde), men nu hvor jeg både har læst Den afrikanske farm og Løvinden af Tom Buk-Swienty, synes jeg, at filmen er alt for langt fra virkeligheden.

Det er Karens Blixens egne erindringsbøger så også til en vis grad, men jeg blev alligevel lidt irriteret over de manglende detaljer, da jeg genså filmen for nyligt efter netop at have færdiggjort biografen af Tom Buk-Swienty.

Og så må jeg altså også lige kommentere på Meryl Streeps forsøg på en dansk accent – hun er en formidabel skuespiller, men måske skulle hun bare have talt almindeligt engelsk i stedet for den tyskklingende version, hun bruger gennem hele filmen.

Nå, men nu skal det handle om de vellykkede filmatiseringer. Her kommer mit bud på 5 skønne bøger, som gør sig fantastisk på film.

1) Normale mennesker

Okay, det her er en serie, men det skal nu ikke afholde mig fra at tage den med på listen (#denrebelsketype).

Jeg var virkelig begejstret for Sally Rooneys bog Normale mennesker. Den portrætterer ungdommens naivitet, sårbarhed, venskab og identitetskriser på så fin en måde, at jeg var temmelig sikker på, at serien umuligt kunne leve op til mine forventninger.

Men det gjorde den. Den lille miniserie på 12 afsnit er fuldstændig formidabel. Skuespillerne er perfekt castet og spiller fantastisk, dialogerne er smukke, og historien er næsten 1:1 med bogen.

2) Borte med blæsten

Her har jeg set filmen sådan cirka tusind gange, mens jeg kun har læst bogen en enkelt gang. Mine forældre havde filmen på VHS (yes, så gammel er jeg), og jeg elskede den. De store kjoler, de store følelser, krigen og Scarlett O’Haras ukuelige tro på sig selv.

Mange år senere faldt jeg så over bogen på en af mine backpackerture og gav mig straks i kast med den. Men her blev jeg faktisk lidt skuffet over bogen, for hvis Scarlett er slem i filmen, så er hun virkelig slem i bogen. Så egoistisk og selvcentreret, at jeg næsten ikke kunne holde ud at læse om hende.

Det blev nok heller ikke bedre af, at jeg læste bogen på engelsk, hvor jeg var en smule udfordret af de gammeldags vendinger og de mange slangudtryk fra sydstaterne. Men altså, lige her vil jeg faktisk opfordre dig til bare at nyde filmen og så lade bogen ligge.

3) Ringenes Herre

Tolkiens trilogi om Ringenes Herre er udråbt som en udødelig klassiker, og bøgerne er virkelig også gode. De er dog også temmelig lange efter min mening, især den sidste som har verdens længste afslutning, der bare fortsætter i det uendelige.

Filmene har alt det gode med fra bøgerne, synes jeg, og lidt til. De er vanvittigt smukke, skuespillet er i top, og musikken er fantastisk. Min mand og jeg ser dem hvert år til jul, og jeg elsker den tradition. Glæder mig altid til at gense dem.

4) Pigebørn

Den her er lidt sjov, for nu har jeg læst bogen Pigebørn to gange, men jeg er stadig ikke blevet sådan rigtig fan. Filmen fra 2019 var jeg til gengæld virkelig begejstret for. Jeg har ikke set nogen af de andre filmatiseringer, så dem kan jeg ikke udtale mig om, men denne her var virkelig sød, flot og velproduceret.

5) Stillidsen

Jeg læste Stillidsen af Donna Tartt for en del år siden og var meget begejstret. Det er en ordentlig kleppert, men den holder hele vejen, og det samme gør filmen, som jeg først nu har fået set.

Måske har min guldfiskehjerne glemt nogle af detaljerne fra bogen, men jeg føler ikke, at jeg mangler noget i filmen, som både er velproduceret, rørende og smuk. Stor anbefaling herfra.


Hvad synes du om filmatiseringerne her? Og har du andre eksempler på et godt match mellem bog og film? 

Har du en ven eller to, som bare må læse det her?

Del på Facebook

Skriv en kommentar

K.B. Assenholm

K.B. Assenholm

Selvudgivende forfattertype med stor kærlighed for ord og chokolade. På bloggen her finder du skriverier om alt fra boganmeldelser, egne udgivelser, egne brølere og egne succeser.

K.B. Assenholm

danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Det er altså super hyggeligt - det lover jeg. Du får både tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ, hvis det går vildt for sig.

K.B. Assenholm

bogen der deler vandene

Min debutroman har fået masser af flotte stjerner og gode anmeldelser. Wauv altså, det gør mig simpelthen så glad! Der var også en enkelt eller to, som ikke var fan. Måske er det bare en af de bøger, der deler vandene?

følg med

Jeg poster lidt på Facebook og Instagram ind i mellem. Måske skriver jeg noget sjovt. Og måske er det virkelig kedeligt. Kig forbi og vurder selv...

K.B. Assenholm

den store hvad-vil-du-helst quiz

Jeg elsker at quizze, og derfor har jeg lavet en skør version af den klassiske hvad-vil-du-helst quiz. Vil du fx helst spise lort eller hotdogs? Måske bliver du overrasket over dit svar, når du ser valgmulighederne :-)

Danmarks hyggeligste nyhedsbrev

Her får du tips til gode bøger, historier fra skriveprocessen og måske en gif i ny og næ. Jeg skriver cirka en gang om ugen. Du kan selvfølgelig nemt afmelde dig, hvis det ikke var så hyggeligt som forventet.